ZDOBYWANIE POKARMU

Na taką wszystkożemość, czyli bycie konsumentami wszystkich rzędów, pozwalają zarówno właściwości fizjologiczne (np. enzymy), jak i możliwości przygotowywania pokarmu. Formy zdobywania tego pokarmu (żerowania, gdybyśmy już zostali przy terminologii ekologicznej) też są i były bardzo różne: od zbieractwa, czyli konsumowania produkcji roślinnej zebranej z naturalnych ekosystemów, po uprawy pól o powierzchni dziesiątków hektarów, od łowiectwa i rybactwa uprawianego przez samotnych myśliwych i rybaków po polowania przemys­łowe na wieloryby czy wyprawy całych pływających fabryk łowiących naraz setki ton ryb.

Witaj na moim serwisie o podróżach 🙂 Pisanie i podróżowanie to dwie moje największe pasję. Wszystkie wpisy pochodzą z moich doświadczeń z wyjazdów. Mam nadzieję, że moje wpisy Ci się podobają 🙂 Zapraszam do dyskusji w komentarzach 🙂
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)
>