Dlaczego mleko kozie to najzdrowszy nabiał świata?

Mleko od kozy może być świetnym źródłem białka, jest też o wiele lepiej tolerowane przez ludzki organizm, lecz mimo tylu zalet nie jest tak popularne jak mleko od krowy. Zarówno mleko w płynie, jak i kozie mleko w proszku dostarczają wielu ważnych witamin i mikroelementów, a do tego zawierają bardzo dużo wapnia. Jego bogaty skład przyczynił się do tego, że stało się składnikiem wielu kosmetyków. Czy rzeczywiście kozie mleko ma tak korzystne działanie, określać je mianem najzdrowszego nabiału?

Mleko kozie w proszku, a kozie mleko płynie – czy mają takie same wartości odżywcze?

Mimo ogromnego podobieństwa w kwestii składu i właściwości, to nie mleko od krowy, ale kozie mleko znajduje się na liście najbardziej wartościowego i najzdrowszego nabiału. Powoduje to w głównej mierze rodzaj zawartych w mleku białek kazeinowych i serwatkowych. Ciekawostką jest, że pierwsze z nich są silnym alergenem, a przez to mają niekorzystny wpływ na układ pokarmowy.

Nie tylko Kozie mleko w proszku, ale także to w wersji płynnej, składają się w większości z białek serwatkowych, dlatego organizm dużo lepiej je toleruje. Porównując mleko kozie z jego krowim odpowiednikiem, to pierwsze zawiera około 40 procent wspomnianych białek, to drugie około połowę mniej.

Różnica dotyczy również tłuszczy – te, które znajdują się w mleku od kozy są dużo lepiej wchłaniane i trawione. Odpowiadają za to krótsze łańcuchy kwasów tłuszczowych i mniejsze rozmiary cząstek tłuszczu.

Jednym ze składników mleka są też węglowodany, jest wśród nich laktoza, która także u wielu osób wywołuje alergie. Dlatego osoby cierpiące na nietolerancje laktozy powinny wykluczyć je ze swojej diety. Wśród składników zawartych w mleku kozim znajduje się również kilka cennych składników, czyli witaminy C, E, B12, PP i D, a także kwas foliowy, cynk, fosfor, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń oraz żelazo.

Jakie właściwości i działanie ma kozie mleko?

Nie da się ukryć, że kozie mleko to nieco tłusty i kaloryczny nabiał, ale mimo wszystko układ pokarmowy człowieka potrafi sobie z tym poradzić, można by wręcz rzec, że lepiej niż z mlekiem od krowy. Zawartość wielu witamin i minerałów powoduje, że jest to napój, który wyjątkowo korzystnie wpływa na zdrowie:
• chroni przed nowotworami
• wspomaga obniżanie poziomu cholesterolu we krwi
• ogranicza ryzyko wystąpienia anemii
• działa ochronnie na serce
• zwiększa przyswajanie miedzi oraz żelaza
• przeciwdziała rozwojowi osteoporozy
• przyczynia się do lepszej mineralizacji kości u dzieci
Nie sposób pominąć pozostałych zalet mleka koziego. Jego pozytywny wpływ na urodę sprawił, że zostało zauważone przez producentów kosmetyków. Dodane do kąpieli czy też użyte w formie maseczki nie tylko nawilży skórę, ale także ją wygładzi oraz rozjaśni.